top of page

MIETE DELANGHE

Dit is een ode aan Miete (Maria) Delanghe

Miete Delanghe was een Oostends 'viswüf' en beruchte heks. Door de verhalen die nog over haar geweten zijn kunnen we stellen dat ze een arme weduwe was. Ze verkocht garnalen, maar daar verdiende ze niet veel aan. Ze ging vaak bedelen om eten bij de vissers. Langzaam bouwde ze een reputatie op als heks. Ze zeggen dat ze mannen kon doen dansen, vrouwen kon beheksen en kinderen betoveren. Ze had boeken met Latijnse spreuken en als ze één van je haren had kon ze je 'tikketeken' (betoveren). 

Het Lorem Ipsum verhaal die Flor Vandekerckhove beschrijft in zijn blog 'De Laatste Vuurtorenwachter' toont hoe ze lege Latijnse spreuken leerde als poetsvrouw bij een drukkerij. Deze riep ze naar de vissers voor ze vertrokken voor hun vangst. De vissers werden bang van haar en gaven haar vervolgens vis zodat ze hen niet zou vervloeken. Ze gingen niet vertrekken naar zee als ze wisten dat Miete Delanghe stond te kijken vanop de kaai. ​

Er leeft nog steeds een bijgeloof in verschillende vissersgemeenschappen dat vrouwen ongeluk brengen op een schip. Het was moeilijk leven voor een alleenstaande vrouw zoals Miete Delanghe, die beschreven wordt als lelijk en oud, die rondliep met een snor en een wandelstok. Dit is een ode aan Miete Delanghe en alle andere vrouwen in gelijkaardige posities. 

Dit project is deel van de tentoonstelling "they say she was' van Erien WIthouck in CAS Oostende.

Open elke zaterdag en zondag van Juli 2020 van 14:00 tot 18:00 in de Frans Musinstraat 19. 

http://florsnieuweblog.blogspot.com/2015/06/hoe-mevrouw-delanghe-een-reputatie-kreeg.html

DSC01954 copy.jpg
DSC01946 copy.jpg
DSC01958 copy.jpg
DSC01981.jpg
DSC01950.jpg
DSC01969 copy.jpg

2020

5 Posters aan de Vismijn in Oostende

1 Poster in CAS, Oostende

bottom of page